Kuinka valita ” Se Oikea ” Shampoo ?

Hiustenhoitotuotteiden valikoima on valtava jo pelkästään eri tuotevalmistajien ja merkkien suhteen puhumattakaan siitä millaisille hiuksille mikäkin tuote on tarkoitettu. Miten tuosta osaa valita juuri itselle sopivan shampoon, joka oikeasti sopii omille hiuksille ja hiuspohjalle? Paras apu on tietysti henkilökohtainen ammattilaisen ohjaus mutta jos valinta on tehtävä itse niin tässä muutama vinkki shampoon valintaan juuri sinun hiuspohjasi ja hiustesi parhaaksi

Muista että shampoon pääasiallinen tehtävä on puhdistaa hiuspohja ja hiukset ,joka tarkoittaa sitä että shampoo valitaan aina ensin hiuspohjan kunnon ja sitten vasta hiusten mukaan. Shampoisiin on lisätty raaka-aineita joiden tehtävä on mm. antaa kosteutta hiuksille ja hiuspohjalle, suojata hiusväriä, rauhoittaa ärtynyttä ja herkkää hiuspohjaa, hillitä talirauhasta, poistaa hilsettä, tuuheuttavaa hentoa hiusta,siloittaa pörröistä ja karheaa hiusta, rakennepaikata vaurioitunutta , virkistää verenkiertoa ym. Näiden lisäksi shampoon valintaan vaikuttaa tuoksu ,väri, koostumus, luonnonmukaisuus , ekologisuus ja tuotteen ulkonäkö, hinta ym.

Shampoon valinnassa ensimmäisenä aina on katsottava hiuspohjan kunto. Onko hiuspohjassa ongelmia? Rasvoittuuko hiuspohja ? Hilseileekö hiupohja ja onko hilse pöllyävää kuivaa hilsettä vai hiuksiin kiinni jäävää rasvaista hilsettä ? Kutiaako hiuspohja? Onko hiuspohja ärtynyt ja punoittava? Onko normaalista poikkeavaa hiustenlähtöä? Siis jos hiuspohjasi on kuiva, ärtynyt, kutiava, punoittava, rasvoittuva , hilseilevä tai sinulla on hiusten lähtöä niin silloin voit heti jättää valinnasta pois siloittavat, rakennepaikkaavat , korjaavat, väriä suojaavat ym. hiuksille tarkoitetut shampoot ja valitse shampoo joka hoitaa juuri kyseistä ongelmaa. Jotkut shampoista on tarkoitettu vain kuuriluontoisesti käytettäväksi sillä on hyvä tiedostaa että ihon uusiutumisaika on n. 4 viikkoa joten silloin vasta näkyy tässä hetkessä käyttöön otetun shampoon tulos.

Vitality´s Epura sarja hiuspohjan ongelmiin

Jos hiuspohjasi on hyvässä kunnossa voi shampoon valita hiuksen kunnon mukaan. Millaiset ovat hiuksesi? Onko niissä jokin ongelma ; Katkeileeko, eikö väri pysy, haaroittuvatko latvat helposti, takuttaako, onko vaikeat käsitellä, pörröiset, kiillottomat, hentoset ? Entä kuinka usein peset hiuksiasi? Urheiletko paljon, onko työsi ”likaista”, käytätkö paljon muotoilutuotteita, joudutko pesemään hiuksesi usein ? Entä tiesitkö tämän ? -Jos joudut pesemään hiuksesi päivittäin ja hiuspohjasi on esim. punoittava, ärtynyt tai kireä niin luultavasti peset liian voimakkaalla shampoolla(saippualla) jolloin olisi hyvä korvata ainakin joka toinen pesukerta pesevällä hoitoaineella tai hoitoaineella. Myös kuivasta ihosta ja hilseilystä kärsivälle tämä on hyvä vaihtoehto.

Shampoon valintaan vaikuttaa myös mahdolliset allergiat ja ärsytykset. Herkistymistä ja allergiaa yleisimmin aiheuttaa hajusteet (parfum) , säilöntäaineet tai jokin kasvien aineosista peräisin olevat aineet. Tuotteissa on inci luettelo mistä voi selvittää mitä tuote pitää sisällään ja jos on allerginen tai yliherkkä jollekkin aineelle niin on erittäin tärkeää tutkia aina tuotteiden incit. Allergia ja astmaliiton sivuilla on nimetty paljon tuotteita jotka sopivat herkistyneille ja allergisille sekä heidän myöntämä merkki pullossa kertoo myös että se on hyväksytty Allergia ja astmaliitossa. On huomattavaa myös se että on paljon hyviä ja laadukkaita tuotteita jotka eivät ole saaneet Allergia ja astmaliiton merkkiä sekä hyvä on tiedostaa että kasviperäinen tuote tuoksuu aina sen kasvin tuoksuille mitä aineosaa se sisältää joten voi tuoksuyliherkälle olla myös haitallinen.

Cutrin Vieno sarja on allergia-ja astmaliiton kanssa yhteistyössö kehitetty hiustenhoitosarja. Allergisille ja herkityneille tuotteet löydät täältä

Kemiallisesti käsitellyt hiukset tarvitsevat eri shampoon kuin käsittelemätön hius. Värjätyt hiukset vaativat erilaisen shampoon kuin värjäämättömät. Jos hiuksesi ovat värjätyt niin valitse hiuksillesi värjätyille hiuksille tarkoitettu shampoo sillä värjättyjen hiusten shampoo on pesuteholtaan miedompi ( yleensä ei sisällä sulfaatteja) jolloin saa värin pysymään paremmin hiuksissa, monesti myös sisältävät minimaalisen uv-suojan ja erilaisia suojia ulkoisille haitoille. Vaalennetut tai raidoitetut hiuksille on omat shampoonsa jotka myös pesuteholtaan ovat miedomipia ja sisältävät paljon erilaisia hoitavia , suojaavia ja rakennepaikkaavia aineosia. Vaalennetuille ja raidoitetuille on myös sävyttävät shampoot jotka joko neutraloivat ei toivottua kultaista sävyä tai antavat jonkin kauniin sävyn niihin.

Värin ylläpitämiseen sävylliset shampoot ovat hyviä ja melkeimpä ehdottomat jos esimerkiksi hiuksissa halutaan pitää punainen , violetti tai sininen sävy. Nämä sävyt saattavat haalistua nopeastikkin ja sävyttävällä shampoolla saadaan hius pidettyä toivotun värisenä seuraavaan värikertaan. Sävyttävä shampoo sisältää väripigmenttejä jotka tarttuvat hiuksen pintaan ja ovat pesuteholtaan mietoja.

Sävyttävillä shampoilla saa myös kauniin vivahteen luonnonväriseen hiukseen jos ei halua isompaa muutosta omaan hiuksen väriin.

Schwarzkopf Bold Color on voimakkaasti sävyttävä shampoo

Permanentatut hiukset , luonnonkiharat ja luonnontaipuisat hiukset kaipaavat usein kosteutta . Tunnistat kosteustasapainon häiriön hiuksissa siitä että jos pakkasella hiuksesi ovat erittäin sähköiset. Hiukset jotka ovat luonnostaan kiharat/taipuisat lähtevät taipumaan enemmän kun niihin käyttää hiusta kosteuttavia shampoita (tästä huomiosta levisi kuuluisa Curly Girl metodikin) Permanentatut hiukset ovat kemiallisesti käsitellyt jolloin permanenttatujen hiusten shampoo on paras vaihtoehto sillä shampoo sisältää myös rakennepaikkaavia aineita. Luonnonkiharat voivat olla myös karhean pörröiset jolloin jokin siloittava , pehmentävä shampoo saa villimmätkin pörröt sileämmäksi ja kauniin kiiltäviksi.

Hennot ja hauraat hiukset ovat tyypillisiä pohjoismaissa . Hentojen hiusten shampooksi sopii parhaiten hiusta ”vahvistava” ja tuuheuttava shampoo. Hennot hiukset ”lässähtävät” helposti jos shampoo on liian hoitava . Hennot hiukset tykkäävät myös kosteudesta joten jos on valittava shampoo käsitellyille hiuksille niin mieluiten se joka lupaa kosteutta kun kiiltoa. Hentojen hiusten shampoo on yhdistetty hoitoaineeseen jotka yhdessä luovat hiuksen pintaan tuuheutta. Hauraat hiukset ovat helposti katkeilevat ja heikkokuntoiset sekä joko monien kemiallisten käsittelyjen takia , voimakkaiden tai väärien muotoilukäsittelyjen takia tai sairauden/lääkityksen takia. Hauraat hiukset tarvitsevat kosteutta ja rakennepaikkausta jotta hius saa tarvitsevaa tuuheutta ja suojaa .

Pieni muistutus syväpuhdistavasta shampoosta sillä jokainen joka käyttää muotoilutuotteita pitäisi omistaa syväpuhdistava shampoo. Syväpuhdistava shampoo poistaa hiuksesta muotoilutuotteiden ja hiuksiin jätettävien öljyjen jäämät jolloin hiuksesta tulee taipusampi ja helpommat käsitellä. Syväpuhdistava shampoo on tarkoitettu 1-2 kertaa kuukaudessa käytettäväksi, siis ei päivittäiseen pesuun

Jos hiuksissasi tai hiuspohjassasi ei ole mitään ”ongelmaa” niin valinnan voi tehdä sen mukaan haluaako hiuksiin enemmän kiiltoa, kuohkeutta, taipuisuutta, sävyä pehmeyttä ja sileyttä tai vaikkapa tuoksun, ulkonäön, eettisyyden, kotimaisuuden tai hinnan mukaan .

Lasten hiuksille ja hiuspohjalle on omat shampoot jotka ovat kuin peseviä hoitoaineta ; poistavat hikeä ja likaa hiuksista . Päivittäiseen pesuun tarkoitetut miedot shampoot sopivat kouluikäiselle lapselle. Kun lapsi kasvaa isommaksi ja hormonitoiminta alkaa muuttumaan on aika vaihtaa lasten shampoo ”aikuisten ” shampooksi .

Jos jotain kysyttävää tai kommentoitavaa niin laitappa alle olevaan kenttään !

Vastaa